De gevolgen van hennepkweek

Hennep kweken een onschuldige hobby? Niets is minder waar. Hennep telen is een misdrijf en dus strafbaar. We zetten de mogelijke gevolgen op een rijtje…

DE POLITIE EN HET OPENBAAR MINISTERIE

rollen kwekerijen op en vervolgen de kwekers en andere betrokkenen. Wie wordt veroordeeld, moet zijn straf ondergaan en krijgt een strafblad. De straf kan bestaan uit het afpakken van de opbrengst van (ook eerdere) oogsten, gevangenisstraf of een boete.

DE BELASTINGDIENST

controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de Belastingdienst zijn opgegeven. Is dit niet het geval, dan moet alsnog belasting en een boete worden betaald. In bepaalde gevallen kan ook strafrechtelijke vervolging plaatsvinden wegens belastingfraude.

DE GEMEENTE

past waar mogelijk bestuursdwang toe. Daarmee dwingt zij de teler de overtreding ongedaan te maken. De gemeente legt een preventieve last onder dwangsom op om te voorkomen dat er in hetzelfde pand weer een kwekerij komt of sluit het pand zelfs voor een bepaalde duur.

DE UITKERINGSINSTANTIE UWV

zet uitkeringen stop en vordert de ten onrechte ontvangen uitkering terug bij de hennepkweker.

DE WONINGCORPORATIES EN PARTICULIERE VERHUURDERS

zeggen de huur op en verzoeken de huurder de woning te verlaten. Zo nodig laten zij de woning door de rechter ontruimen. De corporaties en verhuurders herstellen de schade en sturen de rekening naar de huurder. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s.

DE BEHEERDER VAN HET ELEKTRICITEITSNET

sluit de stroom af en verwijdert de meter. De kosten van de illegaal afgetapte elektriciteit zijn voor rekening van de hennepkweker. Ook dit bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s.

Kortom, het kweken van wiet heeft méér negatieve gevolgen als wellicht vooraf bedacht.
Hennepteelt, begin er NIET aan.

IS HENNEPKWEEK GEVAARLIJK?